Overlast door muggen
Met de komst van mooi weer gaan alle ramen en deuren weer open. Voor veel mensen begint daarmee ook het jaarlijkse gevecht tegen de muggen. Ze komen huizen binnen en weten menig Nederlander tot waanzin te drijven door ze midden in de nacht uit hun slaap te houden met hun gezoem, met als bonus een paar jeukende bulten in de ochtend.
Vaak kiezen we ervoor om het gevecht met fysiek geweld aan te gaan wat zorgt voor menig muggenslachtoffer op (slaapkamer)muren en -plafonds. Er zijn echter meer manieren om de overlast door muggen zoveel mogelijk te beperken. Vanuit Care Plus® hebben wij een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je toch een goede nachtrust hebt. Het begint bij preventieve maatregelen en het laatste redmiddel hebben we hierboven al benoemd.
Wat WEL helpt tegen muggen
1) Check in en om het huis voor stilstaand water.
Vrouwtjesmuggen leggen hun eitjes in stilstaand water en daar groeien de larven ook op voordat ze mug worden. Niet alleen vijvers zijn populair, maar ook verstopte dakgoten, emmers, gieters en regentonnen. Wanneer dit soort plasjes water in de buurt zijn, trekt dit meer muggen aan.
2) Plaats horren op ramen en deuren en houd deuren zoveel mogelijk dicht.
Horren zijn nog altijd een zeer effectief middel tegen muggen. Het fijne gaas voorkomt dat muggen een ruimte binnen kunnen komen en je kunt toch ventileren. het is natuurlijk wel belangrijk om die horren overal te plaatsen en bij gebruik van hordeuren deze zoveel mogelijk gesloten te houden.
3) Slaap onder een klamboe.
We horen je al denken: we zijn hier toch niet in de tropen? Nee, dat klopt maar het is wel zo dat kleine veranderingen in het klimaat ervoor kunnen zorgen dat het hier nog aantrekkelijker wordt voor muggen. Ook uitheemse soorten als de tijgermug en de gelekoortsmug zijn al in Nederland gesignaleerd. Een klamboe zorgt voor bescherming tegen alle soorten muggen en het fijne is dan ook dat de mug ook niet in de buurt van je hoofd komt zodat je ook niet wakker wordt van het gezoem.
3) Draag beschermende kleding.
Dit is natuurlijk niet altijd wat je voorkeur geniet want met mooi weer loop je liever in een t-shirt en een korte broek. En wie slaapt er nu midden in de zomer in een tot de nek dichtgeknoopte pyama? Er is echter ook zeer lichte kleding verkrijgbaar die goed ventileert en comfortabel draagt. Je bent dan dus toch beschermd tegen muggen.
4) Gebruik Care Plus® Anti Insect.
Care Plus® Anti-Insect Natural kun je aanbrengen op de onbedekte huid en op de buitenzijde van je dekbedovertrek. Muggen vinden dit niet prettig en hiermee voorkom je dat je wordt gebeten. Ook DEET is een bewezen middel dat uitstekend werkt tegen muggen.
Wat NIET helpt tegen muggen
Nu je weet wat je kunt doen tegen muggenoverlast, is het wellicht ook handig om even te melden welke moeite en geld je jezelf kunt besparen omdat dit dus NIET helpt tegen muggen:
1) Stekkers, apps en apparaatjes met ultrasoon geluid
2) UV-lampen
3) Polsbandjes
4) Knoflook eten
5) Jezelf goed wassen (al is dit wel aan te raden)
6) Citroenplant in de kamer zetten
7) Licht uitdoen
8) Bier drinken
Mocht dit lijstje nog niet overtuigen, bekijk dan onderstaande video. Entomoloog dr. ir. Bart Knols legt het allemaal uit in zijn college. Daarnaast ontkracht hij alle fabeltjes en vertelt hij hoe je dan wél muggen kunt bestrijden.
Zachtere winters, langere zomers
Door het mildere klimaat en de daarmee gepaard gaande zachte winters, kunnen muggen makkelijker overleven en worden ze ook sneller actief. Het aantal muggen neemt ook toe en daarmee dus ook de kans op een overlast.
Muggenbeten kunnen vervelend jeuken, maar er is de laatste jaren ook een toename van het aantal tijgermuggen in Europa en ook in Nederland. Deze tropische muggen kunnen ziekten als dengue en gele koorts overbrengen. Nog een reden om jezelf en je gezin te beschermen. Insmeren is een kleine moeite, we moeten er alleen een gewoonte van maken om dit regelmatig te doen.
Anti-Insect Natural
Een tekenbeet heb je meestal niet eens in de gaten, maar zo’n beet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals de ziekte van Lyme en FSME. Anti-Insect Natural is ook geschikt voor kinderen (ouder dan 3 maanden) en bevat geen DEET.
Klamboe
Care Plus® klamboes zijn van uitstekende kwaliteit. Er zijn geïmpregneerde en niet-geïmpregneerde netten verkrijgbaar voor zowel een- als tweepersoonsbedden. Gun jezelf een goede nachtrust, slaap onder een klamboe.
Anti-Insect DEET
Een tekenbeet heb je meestal niet eens in de gaten, maar zo’n beet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals de ziekte van Lyme en FSME. Redenen genoeg om jezelf en je gezin optimaal te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen.